md medic

Male hirurške intervencije

Korekcija ožiljaka

Estetska hirurgija pristiže u pomoć i pri uklanjanju ožiljaka. Korekcija ožiljaka predstavlja jednostavnu intrvenciju za naše estetske hirurge

Bilo da se radi o ožiljcima nastalim usled posledica povrede, opekotina ili hirurške intervencije, oni narušavaju naš izgled i stvaraju frustracije i nezadovoljstva. Ne mogu se u potpunosti ukloniti hirurškim putem, ali mogu da se svedu do te mere da budu jedva primetni.

Ova vrsta operacije radi se u lokalnoj anesteziji, podrazumeva hirurško sečenje kože sa ožiljkom i nakon toga se rana ušiva tankim koncem i pravi se fini šav. Pritom je bitno da ima dovljno okolnog tkiva kako ne bi došlo do zatezanja kože. Ovakva korekcija moguća se u slučaju atrofičnih i hipertrofičnih ožiljaka.

U slučaju keloidnih ožiljaka, hirurška intervencija mogla bi da pogorša stanje tkiva ožiljka. Kod njih se najčešće primenjuje ubrizgavanje preparata kortikosteroida. Nakon obavljene korekcije ožiljka preporučuje se izbegavanje istezanja na mestu ožiljka kako bi rana lepo zarasla, a potrebna je I zaštita od sunca. Naši hirurzi takođe će vam preporučiti i različite preparate za tretiranje ožiljka. 

Uklanjanje promena na koži

Koža kao naš najveći organ, najviše je izložena spoljnim uticajima, reguliše našu temperature i štiti nas od bakterija. Promene koje nastanu na njoj mogu da budu estetski problem, ali mogu da ukažu i na neki zdravstveni problem

Promene na koži (lipomi, ateromi, mladeži, papilomi) najčešće su benigne, ali neke ipak mogu da budu potencijalno malignog karaktera. Sve ove promene kod nas možete ukloniti u lokalnoj anesteziji. Hirurški postupak uklanjanja promena ne zahteva posebnu preoperativnu pripremu, a njihovi uzorci se šalju na histopatološku analizu.

Osim hirurškim putem, promene na koži je moguće ukloniti i uz pomoć lasera ili radio talasima u lokalnoj anesteziji, nakon čega se koža potpuno oporavlja bez vidljivih ožiljaka. Mladeži su još jedna vrsta promena na koži koje uglavnom imamo još od rođenja. Svaka promena na mladežu razlog je za njegovo uklanjanje, čime ćemo ukloniti i mogućnost da obolimo od tumora kože. Mladeži na nezgodnim mestima koji su podložni povređivanju takođe su razlog za njihovo uklanjanje. Uklanjanje se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji, nakon čega se uzorak šalje na patohistološku analizu.

Scroll to Top
Call Now Button