md medic

Hirurgija dojke

Povećanje grudi

Povećanje grudi ili augmentaciona mamoplastika jedna je od najpopularnijih estetskih operacija

Postoji više razloga koji ženske osobe dovode do toga da se odluče za ovu vrstu intervencije. Najčešći razlog koji dovodi do izvršenja ove odluke je lično nezadovoljstvo veličinom grudi pacijentkinje. Od ostalih razloga izdvajaju se: položaj i oblik dojki, asimetrija, gubitak volumena posle dojenja…

Pre same intervencije povećanja grudi, obavlja se detaljan pregled na kojem iznosite Vaše zamisli. Uzevši sve to u obzir, naš plastićni hirurg Vam predočava najbolju opciju koja će zadovoljiti Vaše zahteve. Dobićete detaljne informacije o svakom segmentu intervencije, kako biste bili pripremljeni.

Operacija se obavlja u opšoj anesteziji i podrazumeva pripremu pred operaciju kao i postoperativni boravak. Priprema pred operaciju se sastoji iz laboratorijskih analiza krvi i urina, brisa grla i nosa, rentgenskog snimka pluća, EKG snimka. Postoperativni boravak podrazumeva Vaš oporavak u našoj bolnici. Postoperativni oporavak sa izbegavanjem fizičkih vezbi traje do šest nedelja.

Smanjenje grudi

Smanjenje grudi ili redukciona mamoplastika predstavlja estetski hirurški zahvat kojim se smanjuju velike grudi na željenu veličinu uklanjanjem veće količine tkiva u grudima

Razlozi zbog kojih se žene odlučuju na smanjenje grudi su: razni bolovi i deformiteti u vratnom i ostalim delovima kičme kao i ramenima, iritacije kože ispod razvučenih dojki, bretele grudnjaka koje se usecaju na ramenima i kroz dugi niz godina stvaraju deformitete.

Smanjenjem velikih grudi ženama možemo vratiti samopouzdanje i nesmetano učestvovanje u fizičkim aktivnostima. Kroz ovakvu intervenciju, koja se obavlja u opštoj anesteziji, krajnji rezultat biće lepo oblikovane, manje i čvrsće grudi. Osim smanjenja grudi, moguce je izvesti i intervenciju smanjenja bradavica i areola.

Pre intervencije smanjenja grudi obavlja se detaljan pregled i pacijentkinji se pruža detaljno objašnjenje same operacije i potencijalnog rizika od nastanka komplikacija. Postupkom ove intervencije pacijentkinja se oslobađa od bolova i deformiteta koji su je pratili i ugrožavali joj kičmu i vrat usled velikih grudi. Nakon operacije preporučuje se odmaranje u periodu do dva dana, a vraćanje normalnim aktivnostima nakon dve nedelje. Mogućnost bolova u dojkama nakon intervencije smanjiće se uzimanjem analgetika.

Podizanje grudi

Podizanje grudi (breast-lifting) je estetska operacija tokom koje se oblikuju opuštene grudi, a može da se radi i kod malih i kod velikih grudi

Promene u težini, trudnoća, dojenje, dejstvo sile Zemljine teže, faktori su usled kojih dolazi do opuštanja grudi. U dogovoru sa hirurgom, pacijentkinja se odlučuje za vrstu hirurške intervencije kojom će biti podignute grudi, a vrsta intervencije zavisi od samog tkiva dojki.

Ovakva intervencija se obavlja u opštoj anesteziji i podrazumeva pripremu pred operaciju i postoperativni boravak u bolnici. Priprema pred operaciju podizanja grudi podrazumeva laboratorijske analize, kardiološki pregled sa EKG-om, rentgenski snimak pluća, ultrazvučni pregled grudi. Postoperativni boravak u bolnici traje do dva dana, a pacijentkinje se svakodnevnim aktivnostima vraćaju nakon sedam dana. Napomena: podizanje grudi nije trajna intervencija jer faktori koji su jednom doveli do opuštanja grudi, mogli bi opet da dovedu do toga, što bi zahtevalo ponovljenu intervenciju.

Asimetrija grudi

Asimetrija tela je prirodna karakteristika ljudi. Isto tako je i asimetrija grudi prirodno stanje

Razlike u veličini i obliku grudi često nisu vidljive i time ne predstavljaju problem. Kada je ovo odstupanje veće, pribegava se estetskoj korekciji grudi.

Faktori koji dovode do asimetrije grudi su različiti. Asimetrija može biti urođena, odnosno usled naslednog faktora, može biti razvojna asimetrija dojki tokom razvoja u pubertetu, a može biti i stečena usled posledica bolesti, povreda, deformiteta kičme i usled trudnoće i dojenja.

Problem asimetrije grudi se rešava kombinovanjem hirurškog povećanja i smanjenja dojki. Rešavanju problema se pristupa individualno, jer kompleksnost procedure zavisi od godina, veličine i obima grudi, kao i od potrebe za implantima. Na pregledu pre same operacije, pacijentkinji se pružaju sve potrebne informacije o tome šta može da se očekuje nakon operacije, kao i informacije o mogućim rizicima i limitima. Ova intervencija se izvodi u uslovima opšte anestezije i podrazumeva kompletnu pripremu pre operacije, kao i postoperativni boravak kod nas u bolnici koji traje do dva dana. Lakšim svakodnevnim aktivnostima, pacijentkinje se vraćaju nakon sedam dana.

Scroll to Top
Call Now Button