md medic

Estetska hirurgija lica

Zatezanje lica

Zatezanje kože lica ili facelifting predstavlja hiruršku proceduru kojom se postiže podmlađivanje lica, koje nakon ove intervencije izgleda do deset godina mlađe

Usled starenja koža lica postaje opuštena, mišići gube tonus i nastaju bore. Facelifting ne zaustavlja proces starenja, ali ga znatno usporava.

Sama procedura zatezanja lica podrazumeva zatezanje mišića lica i uklanjanje nagomilanih masnoća i viška kože. Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, iako je moguće raditi je i u lokalnoj uz kombinaciju sa sedativima (od kojih pacijent bude uspavan).

 

Ovu intervenciju moguće je obaviti i uz endoskopiju, kod koje hirurg uz pomoć specijalne kamere i instrumenata ceo proces prati na monitoru, što mu omogućava da pravi rezove dugačke svega nekoliko milimetara uz minimalnu traumu dubljih struktura. Zatezanje lica može biti propraćeno i korekcijom kapaka (i podizanjem obrva) u cilju dobijanja što boljeg rezultata. Postoperativni oporavak podrazumeva boravak u našoj bolnici do dva dana nakon čega se skidaju zavoji, dok se konci skidaju između petog i četrnaestog dana.

Korekcija očnih kapaka

Blefaroplastika (zatezanje očnih kapaka ) spada u jednu od najčešćih estetskih operacija za koju se odlučuju oba pola

Starenjem se nagomilava koža gornjeg i donjeg očnog kapka. Prevelika opuštenost gornjih kapaka može dovesti do smanjenja vidnog polja i pratećih glavobolja, a zajedno sa vrećicama donjeg kapka i borama oko očiju, licu daju stariji i umorniji izgled. Korekcijom očnih kapaka pacijentu se pruža svež, odmoran i mladalački izgled.

 

Na detaljnom lekarskom pregledu pacijent se informiše o mogućim rizicima i limitima i pruža mu se realna slika šta može da očekuje posle operacije. U okviru tog pregleda pravi se individualni plan koji će odgovarati potrebama pacijenta. Operacija kapaka se izvodi u lokalnog anesteziji, u kojoj je pacijent sve vreme budan, ali ne oseća bolove tokom operacije. Nakon operacije moguće je da se jave otoci sa modricama koji prolaze za par dana. Preporučljivo je da tih dana pacijent spava na visokom uzglavlju, dok se kontaktna sočiva ne smeju nositi naredne dve nedelje.

Korekcija usana

Jedna od popularnih estetskih intervencija je korekcija usana jer su lepo oblikovane usne želja mnogih

Vremenom se gubi na volumenu usana. Njihovom korekcijom taj volumen je moguće povećati, a po potrebi im izmeniti i oblik. Ovim estetskim zahvatom, usnama se vraća svežina i sjaj.

Uz dogovor sa našim plastičnim hirurgom dolazi se do jasne slike onoga sto želite, onoga što može da se realizuje, kao i toga koja će se procedura upotrebiti. U proceduri koja se obavlja operativnim putem moguće je povećati obim usana (rumenilo usana)??, ali ne i njenu punoću. Punoću usana moguće je dobiti korišćenjem filera. Filerima se pored povećanja punoće usana, može naglasiti ivica usne, i u ovom postupku moguće je ublažiti sitne bore oko usana.  U našoj bolnici koriste se fileri na bazi hijaluronske kiseline (Puragen, Mentor) čiji efekat traje od šest meseci do godinu dana i tada naglo nestaje.

Operativna korekcija usana izvodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Procedura tokom koje se koriste fileri traje svega nekoliko minuta i radi se u lokanoj anesteziji. Nakon intervencije preporučuje se stavljanje hladnih obloga na usne par dana, a pravi efekat ove intervencije uočljiv je nakon četiri dana.

Facelifting

Facelifting se smatra vrhuncem estetske hirurgije lica, simbolizujući spoj naučnih dostignuća i umetničke preciznosti u nastojanju da se obnovi mladalačka pojava lica.

Proces transformacije kroz facelifting

Kada se pristupi faceliftingu, hirurg i pacijent zajedno kreiraju plan koji ne samo da odražava željene estetske ciljeve već i poštuje jedinstvenu anatomiju i estetske vrednosti pacijenta. Ova procedura nije uniformna; ona varira od osobe do osobe, što znači da se detaljni planovi prilagođavaju kako bi se postigli najprirodniji i najharmoničniji rezultati. U centru ove prilagođene strategije je detaljna evaluacija lica, uključujući kožu, strukturu kostiju, distribuciju masnog tkiva i opštu elastičnost kože, što omogućava hirurgu da precizno odredi kako najbolje pristupiti zatezanju i remodeliranju tkiva.

Artistička preciznost i tehnička profesionalnost

Facelifting je daleko više od same hirurške tehnike; to je umetnost koja zahteva izvanrednu sposobnost hirurga da vizualizuje konačni ishod i harmonično ga integrira sa postojećim osobinama pacijenta. Hirurzi koriste svoje znanje i veštine da nežno preoblikuju strukture lica, uklanjajući višak kože i redefinišući konture kako bi se stvorio odmoran, osvežen izgled koji i dalje ostaje veran prirodnoj lepoti pacijenta. Ova tehnika zahteva preciznost i strpljenje, s pažnjom usmerenom na minimiziranje vidljivosti ožiljaka, čime se osigurava da su rezultati ne samo lepi već i diskretni.

Emocionalni i fizički oporavak

Fizički oporavak od faceliftinga varira, sa periodom odmora i oporavka koji omogućava telu da se izleči. Emocionalno, pacijenti često doživljavaju obnovljeni osećaj samopouzdanja kako se rezultati počnu pojavljivati, dovodeći do dubokog i pozitivnog uticaja na njihovo samopoštovanje i zadovoljstvo životom. Važno je tokom ovog perioda negovati strpljenje i imati realna očekivanja, dok se tijelo prilagođava svojoj novoj formi.

Lifting obrva

Lifting obrva predstavlja jedinstvenu estetsku hiruršku intervenciju koja pacijentima omogućava da povrate ili zadrže mladalački izgled gornjeg dela lica, koristeći se sofisticiranim tehnikama za prilagođavanje i poboljšanje prirodnih linija lica. Ova procedura ne samo da cilja na podizanje samih obrva, već se fokusira i na smanjenje vidljivih znakova starenja na čelu i oko očiju, poput bora i linija izražavanja, koje mogu učiniti izraz lica starijim ili umornijim.

Temeljni principi liftinga obrva

Centralna ideja iza liftinga obrva je revitalizacija područja čela i oko očiju kroz precizno zatezanje i preraspodelu kože i mišićnog tkiva. Ovaj pristup ne samo da podiže obrve do željene pozicije, već takođe može smanjiti ili eliminisati duboke bore na čelu i „ljute“ linije između obrva koje doprinose starijem izgledu. Procedura također može pomoći u otvaranju područja oko očiju, čineći pogled svjetlijim i više pozornim, što je često željena promena za mnoge pacijente.

Holistički pristup rejuvenaciji lica

Lifting obrva je često više od izolovane procedure; može biti deo holističkog pristupa podmlađivanju lica. Hirurzi detaljno razmatraju kako lifting obrva može harmonizovati sa ostalim crtama lica, ponekad preporučujući kombinovanje s drugim procedurama, kao što su blefaroplastika (hirurgija kapaka) ili facelifting, za postizanje koherentnog, sveobuhvatnog izgleda. Kroz ovakav pristup, pacijenti ne samo da dobijaju podizanje obrva već i celokupno osveženje lica koje odražava njihovu unutrašnju vitalnost.

Oporavak i postizanje harmonije

Oporavak nakon liftinga obrva varira od osobe do osobe, ali temeljno razumevanje procesa oporavka i pridržavanje uputstava hirurga su ključni za postizanje optimalnih rezultata. 

Čeoni lifting

Čeoni lifting ili lifting čela predstavlja vrhunsku estetsku hiruršku intervenciju koja se fokusira na gornji deo lica, ciljajući na područje čela i obrva kako bi se suprotstavili efektima starenja i stvorili svežiji, mlađi izgled. 

Izbor metode za čeoni lifting zavisi od individualnih potreba i ciljeva pacijenta, kao i od stručnosti i preporuka hirurga. Endoskopska tehnika, koja predstavlja minimalno invazivni pristup, omogućava hirurgu da uz pomoć malih incizija i specijalizovanih instrumenata precizno pristupi i modifikuje tkiva ispod kože. Ovaj pristup minimizira vidljive ožiljke i smanjuje vreme oporavka, čineći ga popularnim izborom za mnoge pacijente.

Ključ uspeha čeonog liftinga leži u kreiranju personalizovanog tretmana koji uzima u obzir jedinstvene karakteristike svakog pacijenta. Hirurgi posvećuju posebnu pažnju različitim faktorima, kao što su struktura kostiju, položaj obrva, elastičnost kože i opšte estetske želje, kako bi osigurali da rezultati ne samo da odgovaraju fizičkim aspektima već i odražavaju pacijentovu ličnost i životni stil.

Faza oporavka je ključni element celokupnog procesa čeonog liftinga, tokom koje pacijenti doživljavaju različite faze isceljenja. Strpljenje i pridržavanje uputstava hirurga su od suštinskog značaja za postizanje optimalnih rezultata. Dok se telo prirodno prilagođava promenama i obnavlja, pacijenti mogu očekivati postepeno poboljšanje u izgledu i smanjenje vidljivosti bilo kakvih ožiljaka.

Povećanje jagodica

Povećanje jagodica predstavlja estetsku intervenciju koja ima za cilj ne samo fizičko poboljšanje izgleda lica kroz promenu kontura i volumena jagodične kosti, već i unapređenje opšteg psihološkog stanja pojedinca, pružajući mu veće samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim odrazom u ogledalu.

Na samom početku, procedura povećanja jagodica započinje temeljnom evaluacijom pacijentovih želja i estetskih ciljeva, zajedno s detaljnom analizom strukture lica. Ovaj korak je ključan za uspostavljanje jasnog plana koji će se precizno uskladiti sa specifičnim karakteristikama i potrebama svakog pojedinca. Hirurzi teže da postignu izgled koji ne samo da odražava željene promene već i doprinosi sveukupnoj harmoniji facijalnih crta, čime se osigurava da rezultati deluju prirodno i skladno.

Korišćenjem različitih metoda, poput implantata koji su precizno oblikovani da se uklope u anatomsku strukturu jagodične kosti ili dermalnih filera koji pružaju fleksibilnost u postizanju željenog volumena i kontura, estetski hirurzi imaju na raspolaganju širok spektar alata za realizaciju ciljeva povećanja jagodica. Ove tehnike omogućavaju hirurzima da odgovore na različite estetske potrebe i preferencije pacijenata, prilagođavajući postupak kako bi se maksimalno iskoristile prednosti svake metode i minimizirali bilo kakvi potencijalni rizici ili nelagodnosti.

Korekcija bora

Korekcija bora je proces koji zauzima centralno mesto u polju estetske medicine i predstavlja odgovor na težnju ljudi da zadrže mladalački izgled i vitalnost kože uprkos neizbežnom procesu starenja.

Savremena estetska medicina pruža raznolike metode za korekciju bora, od površinskih tretmana koji poboljšavaju kvalitet i teksturu kože, do dubokih hirurških intervencija koje redefinišu strukturalne aspekte lica. Ove metode, koje uključuju upotrebu botulinum toksina za opuštanje mišića, dermalnih filera za popunjavanje i vraćanje volumena, kao i laserskih i svetlosnih terapija za stimulaciju proizvodnje kolagena, omogućavaju individualizovani pristup koji može biti precizno prilagođen potrebama svakog pojedinca.

Odluka da se podvrgne bilo kojem tretmanu korekcije bora je važan korak koji zahteva detaljno razmatranje i konsultacije sa stručnjacima. Odabir iskusnog dermatologa ili estetskog hirurga, koji može pružiti detaljne informacije o dostupnim opcijama, potencijalnim rizicima i očekivanim ishodima, ključan je za postizanje zadovoljstva rezultatima i osiguranje da se tretman uklapa u životni stil i estetske ciljeve pacijenta.

Na putu ka korekciji bora, prevencija igra jednako važnu ulogu kao i tretmani. Ovo uključuje redovnu negu kože, zaštitu od sunca, održavanje zdrave ishrane i hidratacije, kao i upravljanje stresom, što sve može doprineti očuvanju mladalačkog izgleda kože i usporavanju procesa starenja.

Korekcija podočnjaka

Korekcija podočnjaka predstavlja jedan od najzahtevnijih estetskih zahvata, obzirom da se tiče jednog od najosetljivijih područja lica, oko očiju, gde koža otkriva prve znakove umora i starenja. 

Integrativni pogled na korekciju podočnjaka

Na samom početku, važno je sagledati podočnjake ne samo kao estetski „problem“ već kao indikator koji može ukazivati na različite faktore, uključujući genetiku, životni stil, navike spavanja, pa čak i zdravstveno stanje. U tom smislu, korekcija podočnjaka zahteva holistički pristup koji se ne oslanja samo na tretmane i procedure, već i na razumevanje i modifikaciju životnih navika koje mogu doprineti njihovom nastanku ili pogoršanju.

Duboka analiza i personalizovani tretmani

Postupak korekcije započinje dubokom analizom individualnih karakteristika i uzroka podočnjaka kod svake osobe. U nekim slučajevima, manje promene u načinu života, poput poboljšanja režima spavanja i hidratacije, mogu imati pozitivan efekat na smanjenje vidljivosti podočnjaka. Za one kod kojih su podočnjaci rezultat genetskih faktora ili strukturalnih promena povezanih sa starenjem, različiti estetski tretmani mogu ponuditi rešenje.

Oporavak i nega nakon korekcije podočnjaka ključni su za postizanje i održavanje optimalnih rezultata. 

Jaw line

Korekcija i definisanje linije vilice suviše transcendiraju puku estetsku želju za poboljšanjem fizičkog izgleda; ona se duboko uvlači u tkivo samopouzdanja i identiteta pojedinca, nudeći ne samo transformaciju izgleda već i potencijalno poboljšanje kako se pojedinac oseća u svojoj koži. 

Tehnološki napredak u polju estetske medicine omogućio je razvoj niza metoda i tretmana koji mogu biti prilagođeni specifičnim potrebama i željama pojedinaca, čineći korekciju linije vilice dostupnijom i fleksibilnijom nego ikada pre. Od upotrebe filera koji pružaju brze i relativno jednostavne korekcije, do preciznih hirurških intervencija koje nude transformacione promene, mogućnosti su široke i variraju u stepenu invazivnosti, trajanju rezultata i vremenu oporavka.

Proces prilagođavanja i odlučivanja

Proces donošenja odluke o korekciji linije vilice je intenzivno personalan, zahtevajući razmatranje kako estetskih ciljeva tako i praktičnih aspekata poput vremena oporavka i dugoročnog održavanja. Ovaj proces se često odvija kroz detaljne konsultacije sa estetskim hirurgom, gde se razmatraju opcije, vizualizuju potencijalni rezultati i procenjuju rizici. Važno je da se tokom ovog dijaloga osigura da pacijent ima realna očekivanja i da je potpuno informisan o svim aspektima procedure.

Oporavak, nega i dugoročna perspektiva

Oporavak nakon procedure definisanja linije vilice varira u zavisnosti od izabrane metode, ali svaki put podrazumeva period prilagođavanja tokom kojeg se tretirano područje obnavlja. Pažljivo praćenje uputstava za postoperativnu negu je ključno, kao i strpljenje dok se konačni rezultati postepeno otkrivaju.

Korekcija nazolabijalnih bora

Proces korekcije nazolabijalnih bora predstavlja više od jednostavnog estetskog popravka; to je duboko personalizovan pristup koji uzima u obzir složenu interakciju između anatomije lica, procesa starenja i individualnih životnih navika. 

Nazolabijalne bore su među najizražajnijim crtama lica koje se javljaju kao rezultat prirodnih ekspresija, poput smeha i osmeha, ali i kao posledica neizbežnog procesa starenja. S godinama, gubitak kolagena i elastina u koži, zajedno sa smanjenjem potkožnog masnog tkiva, doprinosi stvaranju dubokih linija koje mogu dati licu umoran ili stariji izgled. Ove bore nisu samo znak starenja; one su odraz životnih emocija i iskustava, što ih čini važnim aspektom individualnog izraza.

Moderne metode popunjavanja nazolabijalnih bora su rezultat napretka u naučnom razumevanju kože i estetskoj medicini. Dermalni fileri, na primer, koriste se za precizno ciljanje udubljenja i linija, vraćajući izgubljeni volumen i potporu koži. Ovi materijali, poput hijaluronske kiseline, privremeno nadomešćuju prirodne sastojke kože, što dovodi do vidljivog, ali prirodnog poboljšanja. Takav pristup ne samo da smanjuje dubinu bora već i stimulira prirodne procese obnove kože, promovišući zdravlje i vitalnost.

Ključ uspeha u tretiranju nazolabijalnih bora leži u krojenju tretmana prema specifičnim potrebama i ciljevima svakog pojedinca. Različiti ljudi će imati različite uzroke i stupnjeve izraženosti bora, što zahteva detaljnu evaluaciju i pristup prilagođen jedinstvenim karakteristikama svake osobe. 

Iako većina tretmana za popunjavanje nazolabijalnih bora nudi brz oporavak i minimalne nuspojave, ključno je pratiti preporuke za negu nakon tretmana kako bi se maksimizirali rezultati i minimizirali bilo kakvi rizici.

Korekcija brade

Korekcija brade nije samo estetska intervencija; ona predstavlja kompleksan proces koji se tiče celokupne harmonije lica, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Ponekad se brada može doživljavati kao nedostatak ili neravnoteža u odnosu na ostatak lica, stvarajući osećaj nesigurnosti ili nezadovoljstva. Stoga, kada osoba odluči da se podvrgne korekciji brade, to može predstavljati značajan korak u procesu samoprihvatanja i unutrašnjeg mira.

Proces korekcije brade počinje kroz detaljnu komunikaciju između pacijenta i estetskog hirurga. Tokom ovih razgovora, pacijent izražava svoje želje i očekivanja, dok hirurg pruža stručno mišljenje i savete, uzimajući u obzir anatomiju lica i estetske principe. Ovaj dijalog je ključan kako bi se postigao konačni rezultat koji ne samo da zadovoljava estetske standarde, već i odražava individualnost i autentičnost pacijenta.

Kada se radi o tehnikama korekcije brade, postoji niz mogućnosti, od manje invazivnih procedura poput injekcija dermalnih filera do hirurških intervencija kao što su ugradnja implantata ili genioplastika. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i ograničenja, i odabir prave metode zavisiće od specifičnih potreba i ciljeva pacijenta.

Važno je napomenuti da korekcija brade nije samo o spoljašnjem izgledu; ona može imati i dublji psihološki uticaj na pacijenta. Poboljšanje izgleda brade može poboljšati samopouzdanje, podići raspoloženje i promeniti način na koji osoba percipira sebe i svoje okruženje. Ovo može imati pozitivan uticaj na društvene interakcije, profesionalni život i opštu kvalitetu života.

Konačno, uspeh korekcije brade nije samo u postizanju estetskog savršenstva, već i u stvaranju harmonične ravnoteže između unutrašnjeg i spoljašnjeg doživljaja. Kroz ovaj proces, pacijent može doći do dubljeg razumevanja i prihvatanja sopstvenog izgleda, što može imati trajne pozitivne efekte na njihovu emocionalnu dobrobit i samopouzdanje.

Popunjavanje temporalnih šupljina

Popunjavanje temporalnih šupljina je estetska procedura koja se fokusira na obnavljanje volumena i kontura lica, posebno u području koje se nalazi na bočnim stranama lica, iznad jagodičnih kostiju. 

Tokom starenja, gubitak masnog tkiva u temporalnom području može rezultirati vidljivim deflacijama, što može dodatno naglasiti bore i promeniti konture lica. Ove promene mogu doprineti općem utisku starijeg ili umornog izgleda. Popunjavanje temporalnih šupljina je, stoga, namenjeno tome da se ovi nedostaci koriguju, vraćajući volumen i mladoliki izgled licu.

Tehnike popunjavanja temporalnih šupljina mogu varirati, ali često uključuju upotrebu dermalnih filera koji se ubrizgavaju direktno u ovo područje. Ovi fileri mogu biti napravljeni od različitih materijala, kao što su hijaluronska kiselina ili kalcijum hidroksiapatit, a njihova svrha je nadoknada izgubljenog volumena i oblikovanje kontura lica prema željama pacijenta.

Nakon tretmana, pacijenti obično mogu očekivati ​​brz oporavak, s minimalnim nelagodnostima i gotovo odmah vidljivim rezultatima.

Scroll to Top
Call Now Button