Smanjenje grudi

Smanjenje grudi ili redukciona mamoplastika predstavlja estetski hirurški zahvat kojim se smanjuju velike grudi na željenu veličinu uklanjanjem veće količine tkiva u grudima

Razlozi zbog kojih se žene odlučuju na smanjenje grudi su: razni bolovi i deformiteti u vratnom i ostalim delovima kičme kao i ramenima, iritacije kože ispod razvučenih dojki, bretele grudnjaka koje se usecaju na ramenima i kroz dugi niz godina stvaraju deformitete.

Smanjenjem velikih grudi ženama možemo vratiti samopouzdanje i nesmetano učestvovanje u fizičkim aktivnostima. Kroz ovakvu intervenciju, koja se obavlja u opštoj anesteziji, krajnji rezultat biće lepo oblikovane, manje i čvrsće grudi. Osim smanjenja grudi, moguce je izvesti i intervenciju smanjenja bradavica i areola.

Pre intervencije smanjenja grudi obavlja se detaljan pregled i pacijentkinji se pruža detaljno objašnjenje same operacije i potencijalnog rizika od nastanka komplikacija. Postupkom ove intervencije pacijentkinja se oslobađa od bolova i deformiteta koji su je pratili i ugrožavali joj kičmu i vrat usled velikih grudi. Nakon operacije preporučuje se odmaranje u periodu do dva dana, a vraćanje normalnim aktivnostima nakon dve nedelje. Mogućnost bolova u dojkama nakon intervencije smanjiće se uzimanjem analgetika.